Keskusta ja aiemmin Maalaisliitto on historiansa varrella uskonut siihen, että jokaisella on oikeus sivistää itseään niin pitkälle kuin oma kiinnostus ja taidot riittävät. Vain yhteiskunta, joka kasvattaa ja kouluttaa meidät luottamaan toisiimme ja ymmärtämään maailmaa, menestyy.
”Minä en saanut koskaan jalallani astua oppikoulun pyhäkköön. Isäni kuolema oli minun ylioppilastutkintoni. Minun oli heti tartuttava aisoihin ja ruvettava vetämään isäni perhettä vastamäkeen.” Nämä sanat lausui Laihian profeettana tunnettu Santeri Alkio yli sata vuotta sitten, kun hänen oma poikansa pääsi ylioppilaaksi. Alkio katui koko elämänsä, että hänen oma koulutiensä katkesi jo nuorena.
Maalaisliitto-Keskusta onkin yli satavuotisen historiansa aikana toiminut Alkion jalanjäljissä suomalaisen sivistyksen ja koulutuksen veturina. Peruskoulua koskeva laki oli tärkeiltä osiltaan Keskustapuolueen tahdon mukainen. Peruskoulun luominen oli valtava askel alueellisen ja sosiaalisen tasa-arvon lisäämisessä. Yhdenvertainen koulutus, asuinpaikasta tai vanhempien asemasta riippumatta, on luonut vahvan pohjan Suomen menestykselle kansakuntana.
Keskusta oli päättämässä oppivelvollisuuden laajentamisesta toiselle asteelle. Nykyinen oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta. Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopetus on opiskelijoille maksutonta, ja valtio rahoittaa myös avoimen korkeakouluopetuksen järjestämistä. Vapaa sivistystyö edistää tasa-arvoa ja suomalaisten hyvinvointia. Kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot ja opintokeskukset tekevät arvokasta työtään ympäri Suomea tarjoamalla kaikille halukkaille kohtuuhintaisia opintoja.
Keskustan eduskuntavaaliohjelmassa nostetaan esille ikäluokkien pienemisen tuomat haasteet oppilaitosverkostolle. Keskusta haluaa edelleen etsiä ratkaisuja, joilla voidaan huolehtia tasa-arvoisista koulutusmahdollisuuksista eri puolella Suomea. Kaikista haasteista huolimatta suomalainen koulutusjärjestelmä on menestystarina, joka on tasa-arvoistanut lasten ja nuorten lähtökohtia elämälle sekä tukenut kotien kasvatustyötä.
Maarit Jutila, Alavieska
KTM