Keijo Nivala – Ammattikorkeakoulua Ylivieskassa on vahvistettava

Koulutus ja osaaminen ovat alueellisia voimatekijöitä, joiden varaan tulevaisuus rakentuu. Kalajokilaakson alue alkoi teollistua 1960- ja 1970-luvulla. Tällöin myös tiedostettiin koulutuksen merkitys alueen kehittymiselle ja kasvulle. Kalajokilaakson kunnalliset päättäjät olivat yksituumaisesti saaneet käynnistettyä ammatillisen koulutuksen Nivalassa 1960-luvulla, ja 1970-luvun lopulla käynnistyi Ylivieskan teknillinen koulu valtion oppilaitoksena. Tämän koulun kehittämiseen Kalajokilaakson kaikki kunnat osallistuivat aktiivisesti, ja koulu muuttui laaja-alaiseksi oppilaitokseksi ja monialaiseksi ammattikorkeakoulun yksiköksi.

2000-luvun alkupuolella Ylivieskassa opiskeli toista tuhatta korkeakouluopiskelija, joista ulkomaalaisia oli noin 100. Opetus-, tutkimus- ja kehittämistoiminnoissa työskenteli noin 100 osaavaa ammattilaista, joista usealla oli myös tohtorin tutkinto. Kaikella tällä oli valtavan suuri vaikutus Ylivieskan alueen monipuoliseen yritystoimintaan. Valitettavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana kehityskulku on ollut päinvastainen, ja nyt tarvitaan uusia piristysruiskeita, jotta tilanne saadaan korjattua.

Koko Kalajokilaakson alue on tunnettu aktiivisesta yritystoiminnasta, jossa on lukuisia tuotannollisia yrityksiä. Aktiivisella, uskottavalla ja ulospäinsuuntautuvalla ammattikorkeakoululla on suunnattoman suuri merkitys kaikkien näiden yritysten kehittämistoimintoihin osaavan työvoiman saannin lisäksi. Alue tarvitsee tai suorastaan janoaa tällaista innovatiivista opinahjoa, jossa opetus ja yrityksiä palveleva kehittämistoiminta integroituvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kun tähän lisätään myös aktiivinen kansainvälinen toiminta, voimme puhua aluetta palvelevasta ”Samposta”.

Tällaiselle on uskottavat näytöt Ylivieskassa sijaitseva opinahjo osoittanut pari vuosikymmentä sitten. Nyt vastaava olisi kaivettava naftaliinista. Tähän tarvitaan rohkea lipunkantaja, joka aktivoi myös muita mukaan. Kalevi Mattila toimi aikoinaan tässä roolissa, ja silloiset tulokset kelpasivat kansallisiksi esikuviksi, jota myös ulkomailla ihailtiin.

Nyt on aika tarttua toimeen Kalajokilaaksossa sijaitsevien ammattikorkeakoulutoimintojen kehittämiseen. Siihen tarvitaan jämäkkää ja yksituumaista, puoluerajat ylittävää yhteistyötä. Tällainen yhteistyö edellyttää ihmistä, joka ottaa asian omakseen ja lähtee tekemään konkreettista, pitkäjännitteistä ja jopa uskaliasta työtä. Uskon Eija Nivalan tähän pystyvän!

Keijo Nivala, Ylivieska

Tekniikan tohtori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *