Jouko Hannula – Alueellinen edunvalvonta on tärkeää

Eduskuntavaalien alla on usein todettu, että alue tarvitsee oman kansanedustajansa. Vaikka lainsäädäntötyö on kansanedustajan tärkein tehtävä, alueelliselle edunvalvonnalle löytyvät vahvat perusteet.

Jos tutkimme, miten Kalajokilaaksosta valitut kansanedustajat ovat alueensa etuja ajaneet, tiedämme, että säätyvaltiopäivillä talonpoikaissäätyä edustaneen Pietari Päivärinnan ansioksi on luettu Oulun radan suuntaaminen Ylivieskan kautta Ouluun. Ylivieskan kasvulle ja koko lähialueen kehitykselle rautatie on ollutkin kaikkein tärkein alkusysäys.

Kyösti Kallio ajoi kansanedustajana ollessaan Ylivieskan ja Iisalmen välisen rataosuuden rakentamista, mikä valmistuttuaan loi Kalajokilaakson yläjuoksulle entistä paremmat kehitysedellytykset ja kulkuyhteydet. Kallion ansiolistalle on luettava toki paljon muutakin torpparivapautuksesta lähtien.

Kalevi Mattila toimi kansanedustajana ollessaan aktiivisesti mm. teknillisen oppilaitoksen saamiseksi Ylivieskaan. Tekun ja myöhemmin ammattikorkeakouluksi muuttuneen oppilaitoksen merkitys on ollut koko jokilaakson kehitykselle suuri ja on yhä merkittävä.

Kansanedustajana kautensa kuluvaan kevääseen päättävä Juha Pylväs on aloitteellisuudellaan ja suhteillaan hankkinut myös paljon investointeja ja rahaa kotiseudulleen, viimeisimpänä esimerkkinä valtion rahoituksen järjestäminen uudelle rautatien ylikulkusillalle.

On tietysti niin, että yksin kenenkään ansioksi näitäkään saavutuksia ei voi lukea, sillä aina on tarvittu myös muiden päättäjien ja vallankäyttäjien tukea ja yhteisymmärrystä. Sen vuoksi on tärkeää, että kansanedustajalla on kykyä verkostoitua ja tulla toimeen toisten päättäjien kanssa.

Alueet taistelevat keskenään investoinneista, hankkeista ja valtion rahoista. Jos näissä neuvotteluissa ei ole mukana ”virkansa” puolesta alueen omaa edustajaa, on vaikea saada tuloksiakaan.

Lähestyvissä kunnallisvaaleissa Eija Nivalalla ovat mielestäni realistisimmat mahdollisuudet tulla valituksi. Kannattaa keskittää siis äänet hänelle.

Jouko Hannula, Ylivieska

Toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *