Eija Nivala – Ruoantuottajan tulee saada työstään parempi korvaus

Ruoantuottajien saama korvaus työstään ei ole tällä hetkellä riittävä. Kaupan osuus ruoan hinnasta on liian paljon suhteessa ruoantuottajan saamaan hintaan. Syyt taustalla ovat toki moninaisia, mutta yksi tekijä on voimakkaasti keskittynyt vähittäiskauppa. Riittävä kauppojen kilpailu ja monipuoliset vaihtoehdot ovat sekä tavallisen kuluttajan että ruoantuottajan etu. Lainsäädännön on edistettävä toimivia markkinoita ja tuotantoketjujen oikeudenmukaisuutta.

Suomalainen ruoantuotanto on myös omavaraisuus- ja huoltovarmuuskysymys. Muutamat viime vuodet koronan ja Ukrainan sodan aikana ovat karulla tavalla muistuttaneet, kuinka tärkeää Suomelle on olla riittävän omavarainen perushyödykkeissä, kuten energiassa ja elintarvikkeissa. Helposti ajattelemme, että ruokaa kyllä itsestään selvästi on kaupan hyllyssä. Koronan iskiessä näimme, kuinka kansainväliset tarjontaketjujen häiriöt näkyvät myös oman lähikauppamme tarjonnassa. Meidän on pidettävä huoltovarmuuden lisäksi kiinni siitä, ettemme ole liikaa tuontiruoan varassa.

Kotimainen ruoka voi olla myös vientivaltti. Suomessa on kansainvälisellä mittapuulla puhtaat elintarvikkeet. Pohjoinen karu talvi rajoittaa tuholaisia ja mahdollistaa viljelyn pienillä torjunta-ainemäärillä. Meillä antibiootteja saa käyttää vain sairauden hoitoon. Elintarvikkeiden puhtaus on nostettava nykyistä kirkkaammin Suomen ruokabrändiksi. On tärkeää, että tulevalla vaalikaudella rakennetaan sellaista Suomea, jossa maatalouteen kannattaa investoida.

Ruoka ja ympäristö ovat keskeisesti sidoksissa toisiinsa. Lannasta ja maatalouden sivuvirroista tulee päästä biopolttoaineiden tuotantoon. Biopolttoaineiden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa, kun siirrymme fossiilisesta energiasta kohti uusiutuvaa. Suomella on edellytykset olla maailman kärkimaita myös puhtaan energian tuotannossa. Monen puolueen seuraavan hallituskauden tavoitteissa lienee sana vihreä siirtymä. Kotimainen puhdas ruoka, huoltovarmuus ja vihreä siirtymä kulkevat käsi kädessä tukien toinen toistaan.

Eija Nivala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *