Eija Nivala – Perheiden hyvinvointi sosiaalipolitiikan kärjeksi

Tämän ajan suurimpia yhteiskunnallisia epäonnistumisia on syrjäytyminen. Liian moni on vailla läheisten turvaverkkoa. Yhteiskunnan korjaaminen alkaa perheistä, jotka ovat tänä päivänä yhä moninaisempia. Kun kodeissa voidaan hyvin, koko yhteiskunta voi paremmin.

Pohjois-Pohjanmaalla asuu Suomen nuorin väestö. Se on valtava mahdollisuus. Meillä on työikäisiä ja työikään tulevia ihmisiä. Nuoremme ovat fiksuja, osaavia ja kielitaitoisia. Kaikilla ei kuitenkaan mene hyvin. Monissa perheissä on jatkuva huoli riittävästä toimeentulosta arjen kustannusten, työttömyyden tai esimerkiksi vanhempien sairauden vuoksi. Myös työssäkäyvät vanhemmat ovat liian usein lujilla. Nopeasti kiihtynyt inflaatio, korkojen nousu ja talouden epävarmat näkyvät mietityttävät nyt monessa kodissa. Jos oma tulevaisuus on epävarma, voimat eivät aina riitä lasten tulevaisuuden tukemiseen.

Perheiden hyvinvointi on otettava sosiaalipolitiikan kärjeksi. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan tutkijat ovat ehdottaneet uudistuksia lapsilisään. Uudessa mallissa lapsilisää maksettaisiin nykysysteemistä poiketen myös 17-vuotiaille. Tästä syntyvä 68 miljoonan euron kustannus maksaisi itsensä helposti takaisin. Vuosittain 1300 lasta nousisi pois köyhyydestä.

Meillä Suomessa on tahdottu pitää kiinni mahdollisuuksien tasa-arvosta. Jokainen lapsi ansaitsee mahdollisuudet hyvään ja onnelliseen elämään riippumatta perheen varallisuudesta tai voimavaroista. Jokainen vähävarainen lapsi tai ilman tukea jäävä vanhempi on inhimillinen tragedia ja tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Panostamalla elinkaaren alkupäähän ja perheiden hyvinvointiin rakennamme sellaista Suomea, jossa jokaisella on riittävät eväät elämään. Tällaista yhteiskuntaa minä kutsun toivon Suomeksi.

Eija Nivala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *